راهنمای تشکیل و ثبت شرکت تعاونی
راهنمای جامع شرکت تعاونی
امروزه نقش سازنده تعاونیها (شرکت تعاونی ) در عرصه های اقتصادی و اجتماعی ، بخصوص در جوامعی که در این زمینه دارای تشکیلات منسجم تری هستند ، به طرز چشمگیری احساس میشود .
صاحب نظران کشورهای در حال توسعه نیز گسترش و نهادینه کردن فرهنگ تعاون را در باورهای اقشار گوناگون جامعه ، به شکل جدی مورد توجه و مورد مطالعه قرار داده اند.
اما در ایران و در قانون اساسی جمهوری اسلامی ، پایه های نضام اقتصادی کشور بر ۳ رکن دولتی ، خصوصی و تعاونی استوار شده است که نشان دهنده اهمیت و جایگاه قانونی بخش تعاونی در کشور ماست .
علاوه بر این حمایت صریح مقام معظم رهبری از بخش تعاون و ابلاغ سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی از سوی ایشان طی سالهای ۸۴ و ۸۵ پشتوانه محکمی برای ترویج روح تعاون و مشارکت در جامعه محسوب میشود .
رویکرد اساسی تعاون ، ایجاد همدلی و همکاریهای اقتصادی و فرهنگی بین مردم است ، تا در نتیجه آن، ارتباطی مستقیم ، سالم و سازنده بین دو قطب تولید و مصرف در جامعه برقرار شود
تعاونی یعنی چه ؟
تعاون به زبان ساده یعنی همکاری .
هنگامی که فردی نتواند به تنهایی کاری را انجام دهد یا طرحی را که در ذهن خود دارد عملی سازد، راه درست آن است که از دیگران کمک بگیرد تا آن کار یا طرح بصورت دسته جمعی و با همیاری گروهی به نتیجه مطلوب برسد. این شکل از انجام کار بصورت جمعی و سازمان یافته را تعاونی میگویند تعاونی با ایجاد ارتباط مستقیم بین تولید و مصرف ، واسطه های غیر ضروری و بعضا مزاحم را کنار زده و اشتغال کاذب را از ساختار اقتصادی جامعه حذف میکند. البته این عملکرد ، تنها به فعالیتهای اقتصادی محدود نمیشود ، بلکه در مورد خدمات فرهنگی و اجتماعی نیز صادق است . هنگامیکه مردم بتواند با هزینه کمتر همرا با کیفیتی مناسب از خدمات فرهنگی ، آموزشی ، ورزشی و …. برخوردار شوند ، مسلما برای بهره مند شدن از این خدمات ، تمایل و رغبت بیشتری خواهند داشت. نتیجه این رویکرد اجتماعی، رشد فرهنگ و ارتقاء سطح دانش عمومی و تخصصی است که پیامد منطقی آن چیزی جز کار آفرینی و اشتغال سالم نخواهد بود
شرکت تعاونی چیست ؟
هرگاه گروهی از مردم آزادانه با همفکری یکدیگر و با سرمایه گذاری عادلانه فعالیتی را با اهداف معین اقتصادی یا فرهنگی آغاز نمایند که در سود و زیان آن سهیم باشند ، در واقع یک شرکت تعاونی تشکیل داده اند. افرادی که شرکت تعاونی را تشکیل می دهند اعضای تعاونی نام دارند و هر یک از آنها را در یک عضو شرکت تعاونی مینامیم.
در شرکتهای تعاونی همه اعضاء با هم برابرند و هیچ تفاوتی بیت آنها وجود ندارد ، مگر آنکه یک عضو تلاش بیشتری برای موفقیت شرکت از خود نشان دهند. در این صورت یک عضو با ارزش تعاونی به حساب خواهد آمد. شرکت تعاونی ، سازمانی اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی است که هدف آن مشکلات ، تامین رفاه و زندگی برای بهتر اعضاء است
هر شرکت تعاونی مانند یک خانواده است اعضای آن هم افراد این خانواده به حساب می آیند
هدف های بخش تعاون کدامند ؟
برای بخش تعاون در کشور ما اهداف گوناگونی ترسیم شده است که به طور
خلاصه عبارتند از :
ایجاد و تامین شرایط و امکانات کار برای همه با هدف ایجاد اشتغال
قرار دادن وسایل کار در اختیار کسانی که قادر به کارند ولی توانایی تهیه ابزار
کار خود را ندارند .
پیشگیری از تمرکز ناعادلانه ثروت در دست افراد و گروههای خاص در راستای تحقق عدالت اجتماعی
جلوگیری از کارفرمای مطلق شدن دولت
قرار دادن مدیریت در اختیار نیروی کار به منظور بهره برداری مستقیم از
حاصل کار خود .
پیشگیری از انحصار ، احتکار ، تورم و ناهنجاریهای اقتصادی
توسعه و تحکیم مشارکت عمومی .